כבר כמה עשורים טובים, שהעולם עסוק בניסיון למצוא פתרונות לבעיות אקולוגיות רבות, ביניהן בעיית יצירת חשמל בצורה טבעית יותר, מהאופן שבו היה נהוג לייצר אותו עד כה.
והפתרון הטבעי הזה התגלה – מערכות סולאריות או בשפה פשוטה – הפקת חשמל מאנרגיית השמש.
קצת רקע, קצת יתרונות, מעט מאוד חסרונות ועוד כמה פרטים קשורים לנושא – הכל במאמר שלפניכם.
קצת היסטוריה
אומנם חלפו כבר למעלה מ – 150 שנה מאז שקרן אור ראשונה נהפכה לזרם חשמלי, אבל עבר עוד קצת זמן בין מקרה זה לבין רגע שבו מישהו הצליח להסביר מה בכלל הולך שם ואיך זה עובד. אם תהיתם מי היה אותו אדם חכם שהיו לו הסברים – הרי שמדובר בלא אחר מאשר אלברט איינשטיין, שלא רק הצליח להסביר בצורה ברורה את התהליך, אלא גם קיבל פרס נובל על כך.
בכל הנוגע לשימוש ממשי באנרגיה סולארית – השימוש בה הפך להיות שימוש נרחב רק בתקופה של המלחמה הקרה בין ברית המועצות לבין ארצות הברית ועיקר השימוש היה בתחום פיתוח החלל.
אומנם לכולם היה ברור שמדובר ברעיון מוצלח ביותר, אך דבר נוסף שהיה ברור לכולם שמדובר בתהליך יקר ולאו דווקא כדאי.
יעבור עוד זמן מה עד שהמוחות הגדולים בעולם יבינו שמדובר בתחליף מוצלח – גם מבחינה כספית.
השאר – היסטוריה בת ימינו.
מה התהליך הקלאסי להפקת חשמל?
הרעיון מאחורי התהליך הקלאסי הוא כזה – לקחת אנרגיה שנוצרת כתוצאה מפעולה מכאנית ולהפוך אותה לאנרגיה חשמלית. מי שאחראי על תהליך הפיכת אנרגיה אחת לאנרגיה אחרת זהו בעצם גנרטור, שמורכב מחוטים חשמליים סלולים ומגנט. שחקנית נוספת בכל התהליך זוהי טורבינה, שאחראית להפעיל את המנגנון (המגנט) ולגרום לו להסתובב.
ומה יכול להפעיל את הגנרטור, תשאלו? דברים שונים. זה יכול להיות דלק בוער(כמו פחם), זו יכולה להיות הרוח (כמו טחנות רוח שכה מזוהות עם נופי הולנד) וזו יכולה להיות אנרגיית השמש.
אבל על התקנת מערכות סולאריות נדבר עוד מעט.
ומה הבעיה עם הפקת חשמל בצורה הקלאסית?
בעירת דלקים זוהי הבעיה הגדולה. כבר מבלי לדבר על הפגיעה באוצרות טבע, כריית פחם לא יכולה להיחשב כדבר הומני ומתחשב בכדור הארץ.
ואם שנייה נתעמק בזה יותר ונבין שמדובר שריפת דלקים ממשית שגורמת לפליטה של גזים רעילים שהולכים ומרעילים לא רק את כדור הארץ, אלא גם את התושבים שלו – אותנו, נבין את חומרת העניין.
ואם לשנייה נבין כמה דלק אחנו צריכים לשרוף על מנת לטפל בצורך של כל כדור הארץ לקבל חשמל – ככל הנראה ממש נזדעזע. כן, גם אם תחום ההגנה על כדור הארץ רחוק מכם שנות אור.
ואולי זה גם זמן להזכיר שלעיתים החשמל מופק ממקורות גרעיניים – בתהליך שנקרא בשם מעט מלחיץ – ביקוע של הגרעין. ופה, גם מבלי שנתעמק בטרמינולוגיה מקצועית ובהסברים מורכבים, ברור לכולם שמדובר בדבר שלא יכול להיחשב כבריא לכדור הארץ.
ואז מגיע המושיע
ואכן, יצירת חשמל דרך מערכות סולאריות מצטיירת כפתרון הבריא והטוב ביותר שהאנושות הצליחה למצוא עד כה.
כיצד העניין עובד? בואו ונצלול פנימה
אנרגיית השמש
מניחים שעד כאן כולם הבינו שמדובר בהפקת אנרגיה ממקור טבעי במיוחד, כל כך טבעי שהוא קיים מהרגע שבו קיים העולם – מהשמש.
ודווקא בנקודה זו מתחילים ללכת לאיבוד ולדמיין פאנל שהשמש פשוט מחממת וכך נוצר החשמל.
למען האמת מדובר בתהליך מעט יותר מורכב, שבו השמש, פוגעת בפאנלים מיוחדים שבתוכם יש חומרים שמתחילים לזוז ברגע שהאנרגיה של השמש מגיעה עד אליהם. אותה תזוזה מייצרת זרם חשמלי והופה – כך בעצם נוצר החשמל.
איך העניין עובד – הבנו, עכשיו בואו נתעמק במערכת סולארית או אם לדייק – התקנת מערכות סולאריות.
איפה ניתן לראות הפקת חשמל מאנרגיה סולארית בארץ?
אז נקדים ונאמר שלא מדובר עדיין במקום שבו הפקת חשמל מאנרגיה סולארית כבש את המקום הראשון מבין כל צורות שבהן ניתן להפיק אנרגיה סולארית.
החדשות הטובות שבסופו של דבר נהיה לגמרי בכיוון זה.
הדוגמא הכי בולטת בהקשר של התקנת מערכות סולאריות זה הדוגמא של תחנת אוטובוס עם הלוח שמקבל עדכונים שוטפים באשר לזמן הגעת האוטובוס הבא. זה לחלוטין מצביע לנו על כך, שהמודעות להפקת חשמל מאנרגיה סולארית זו כבר מודעות שקיימת והיא מתחילה להתפתח בקצב מהיר.
היתרונות של השימוש במערכות סולאריות
היתרונות של מערכות סולאריות הם מאוד בולטים ומאוד מאוד הגיוניים.
בראש ובראשונה, לאור המודעות ההולכת וגוברת של שימור אקולוגי של כדור הארץ, הפקת חשמל ממערכות סולארית היא הפתרון ההיגיוני ביותר שניתן לעלות על הדעת. במילים פשוטות – השמש גם ככה נמצאת שם, כל יום מהזריחה עד השקיעה ומוטב שלא נתעלם ממנה כמקור חשמלי נהדר עבורנו.
בנוסף, אם לדבר במונחים מעט יותר כלכליים – מדובר בתחום שמאפשר תשואה גבוהה מאוד ברגע שמערכת סולארית כבר מותקנת. מחירי החשמל ממקורות אחרים תלויים בתנודות מחירים של אותם החומרים הראשוניים, לעומת חשמל המופק ממקור "חינמי" שהוא השמש – שהמחיר שלו לא משתנה.
ואם לא די בכך, מוטב שנגיד מילה או שתיים על היכולת שלנו כצרכנים להפסיק להיות תלויים בגורמים חיצוניים שאמורים לדאוג להפיק חשמל עבורנו – יתרון בולט מאוד בעולם שבו להיות תלויים זה רעיון פחות מוצלח. במילים פשוטות – הפסקת חשמל רב מערכתית? זה כבר לא משהו שאתם צריכים לדאוג ממנו.
החסרונות של השימוש במערכות סולאריות
מכירים את זה שהשמש מאירה לנו רק חלק משעות היום ובשאר הזמן יש לנו את הירח? ובכן, זוהי הבעיה הגדולה ביותר שבה אנחנו נתקלים ברגע שאנחנו בוחרים לעבור לייצור חשמל ממקור טבעי שכזה.
האם זהו חסרון משמעותי עד כדי כך שנרצה לוותר על רעיון התקנת מערכות סולאריות? למען האמת, ממש לא.
בנוסף, ההשקעה הראשונית שקשורה להתקנת מערכות סולאריות, היא השקעה די נכבדה. אם נדבר במונחים של בית פרטי, ההשקעה הנדרשת יכולה לעמוד על קרוב ל – 100000 ₪ (כמובן הכל תלוי בשטח שעליו תרצו שמערכת סולארית תתפרש).
אז נכן גודל ההשקעה יכול להרתיע מעט בהתחלה, אך כדאי לזכור שעד מהרה ההשקעה "תצדיק" את עצמה ותחסוך לכם כסף רב.
איך עובדת התקנת מערכות סולאריות?
אם אנחנו מדברים על בית פרטי, מערכת סולארית מותקנת על גג הבית, בהתאם לשטח הגג ובהתאם לצרכים של הבית (לכן מאוד חשוב בטרם ההתקנה, להבין מה כמות החשמל שבה אתם משתמשים מדי חודש ולהגדיר את הצרכים שלכם).
בנוסף, חייב לקחת בחשבון את מיקום הגג ותכנון קפדני ומעמיק של המקום שבו מערכת סולארית תותקן – הכל על מנת לנצל כמה שיותר שעות אור.
נקודה נוספת שחשוב להתעכב עליה, היא הצורך בלקבל אישור עבור כל מערכת שעולה על 50 קילוואט – ותחויב בקבלת אישור בנייה מיוחד.
אחרי שמערכת סולארית מותקנת, חברת חשמל צריכה לשלוח טכנאי מטעמם שיוודא שהכך מותקן בצורה נכונה.
כמה זמן מערכת סולארית תחזיק מעמד?
חשוב להדגיש שבתחום המשקים הפרטיים, מדובר בפרקטיקה יחסית חדשה ולכן ההערכה הגסה טוענת שגם עוד 30 שנה מרגע ההתקנה, עדיין נצליח להנות מתפוקה של חשמל בהיקף גבוה מאוד. האם זה אכן כך? אנחנו יכולים רק לנחש בשלב זה.
המערכת הותקנה – איך שומרים על תקינותה?
בראש ובראשונה שומרים על הניקיון של המערכת – ניקיון הפאנלים ומניעת פגיעה כזו או אחרת בהם – שריטות, מכות ושאר הדברים שעלולים לקרות שם למעלה, להזיק למערכת ולגרום לשיבושים בהפקת חשמל.
בנוסף, יש צורך גם לבדוק את שאר מנגנוני המערכת, אך הבדיקה אמורה להיעשות בפרקי זמן ארוכים יחסית – אנחנו מדברים על שנים בין בדיקה לבדיקה.
וכמובן, במקרה וישנו שיבוש או תקלה כלשהם במערכת סולארית, מתקשרים לחברה האחראית על ההתקנה ומזמינים טכנאי ונמנעים מכל רצון אישי שלנו לטפל בתקלה בעצמנו.
שימושים נוספים במערכות סולארית
פרט למשקי בית פרטיים, מערכות סולאריות שכאלה יכולות להיות מותקנות גם במשקים שאינם פרטיים – גגות של משרדים, חוות ומקומות נוספים שזקוקים לייצור אנרגיה עצמאית.
בשורה תחתונה – כדאי או לא כדאי?
אז נכון שללכת על משהו שמרגיש כל כך חדשני יכול להיות מעט מלחיץ ואתם תהססו בדרך.
אך היתרונות של התקנת מערכות סולאריות, יתרונות הכוללים חסכון כספי והיכולת שלנו להיטיב עם כדור הארץ – כל אלה בהחלט מצדיקים את הבחירה שלנו בהקפת חשמל דרך התקנת מערכות סולאריות בניסיון לעבור וליצר אנרגיה ירוקה יותר
למען כדור הארץ, למען עצמנו ולמען דור העתיד – זה המוטו של מערכות סולאריות.