Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

חברות אנרגיה סולארית בישראל

מאמר זה בוחן את הצמיחה והפוטנציאל של חברות אנרגיה סולארית בישראל, דן בהישגיהן, באתגרים ובסיכויים העתידיים שלהן.

מבוא: רותמים את כוחה של השמש?

השמש היא אחד ממקורות האנרגיה החזקים והשופעים ביותר על פני כדור הארץ. הוא נרתם במשך מאות שנים כדי לספק אור וחום, אבל רק בשנים האחרונות התחלנו לנצל את מלוא הפוטנציאל שלו כמקור אנרגיה מתחדש. אנרגיה סולארית היא אלטרנטיבה נקייה, בת קיימא וחסכונית לדלקים מאובנים מסורתיים, והיא הופכת במהירות לחלק חשוב מתמהיל האנרגיה העולמי. בישראל, במיוחד, אנרגיה סולארית היא תעשייה משגשגת המסייעת לשנות את נוף האנרגיה של המדינה ולהפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלה.

צילום פאנלים סולאריים מותקנים על גג בישראל.
צילום פאנלים סולאריים מותקנים על גג בישראל.

מהמדבר לעולם: כיצד חידושי השמש הישראליים מובילים את הדרך

ישראל היא מדינה עם היסטוריה ארוכה של חדשנות, ותעשיית האנרגיה הסולארית שלה אינה יוצאת דופן. למרות גודלה הקטן והמחסור היחסי במשאבי טבע, ישראל התגלתה כמובילה עולמית בטכנולוגיה סולארית, עם מספר חברות חלוצות בחזית התעשייה. רבות מהחברות הללו פיתחו פתרונות ייחודיים לאתגרים של רתימת אנרגיה סולארית באקלים מדברי, כגון סופות אבק וחול, טמפרטורות קיצוניות ומחסור במים.

אחת השחקניות המרכזיות בתעשיית השמש הישראלית היא חברת BrightSource Energy, שפיתחה טכנולוגיה תרמית סולארית מתקדמת המכונה "מגדל הכוח". מערכת זו משתמשת באלפי מראות כדי להחזיר את אור השמש אל מגדל מרכזי, שבו החום משמש להפקת קיטור ולהפקת חשמל. חברה ישראלית נוספת, SolarEdge, פיתחה אינוורטר מהפכני הממקסם את היעילות של פאנלים סולאריים ומאפשר ניטור ובקרה בזמן אמת של מערכות אנרגיה סולארית.

המומחיות של ישראל באנרגיה סולארית לא נעלמה מעיניהם של שאר העולם. חברות ישראליות מייצאות כעת את הטכנולוגיה והמומחיות שלהן למדינות ברחבי העולם, כולל ארה"ב, סין והודו. בשנת 2018, יצוא האנרגיה הסולארית של ישראל הסתכם ב-1.2 מיליארד דולר, כאשר רוב ההכנסות הללו הגיעו ממכירת פאנלים סולאריים ורכיבים נלווים.

"האם אנרגיה סולארית באמת יכולה להניע את העתיד שלנו?": אתגרים והזדמנויות

בעוד שלאנרגיה סולארית יש יתרונות רבים, כולל הפחתת פליטת גזי חממה, היא גם עומדת בפני אתגרים משמעותיים. אחד האתגרים העיקריים הוא העלות. בעוד שמחיר הפאנלים הסולאריים ירד משמעותית בשנים האחרונות, ההשקעה הראשונית הנדרשת למערכת אנרגיה סולארית עדיין יכולה להיות יקרה באופן בלתי רגיל עבור אנשים פרטיים ועסקים רבים. זה נכון במיוחד בקהילות בעלות הכנסה נמוכה ובמדינות מתפתחות, שבהן הגישה למימון בר השגה מוגבלת.

אתגר נוסף העומד בפני אנרגיית השמש הוא הפסקות. פאנלים סולאריים מייצרים חשמל רק כאשר השמש זורחת, מה שאומר שיש צורך בפתרונות אחסון אנרגיה כדי לספק חשמל כאשר השמש שוקעת או כאשר עננים חוסמים את אור השמש. בעוד שטכנולוגיית הסוללות השתפרה בשנים האחרונות, יש עוד דרך ארוכה לפני שאחסון אנרגיה בקנה מידה גדול יהפוך לכדאי מבחינה כלכלית.

למרות האתגרים הללו, ישנן הזדמנויות רבות גם לתעשיית האנרגיה הסולארית. בנוסף להפחתת פליטת גזי חממה ולמלחמה בשינויי האקלים, אנרגיה סולארית יכולה לעזור להגביר את העצמאות והביטחון האנרגטי, במיוחד במדינות הנשענות במידה רבה על נפט וגז מיובאים. אנרגיה סולארית יכולה גם ליצור מקומות עבודה ולעורר צמיחה כלכלית, במיוחד באזורים עם אור שמש בשפע ומשאבי אנרגיה מוגבלים.

יתרה מכך, ההתקדמות בטכנולוגיה הסולארית הפכה אותה ליעילה וחסכונית יותר ויותר. בנוסף לפיתוחים חדשים בפאנלים סולאריים ואגירת אנרגיה, ישנן גם טכנולוגיות מתפתחות כמו אנרגיה סולארית מרוכזת (CSP) ותאים סולאריים בעלי סרט דק שיש להם פוטנציאל להגביר עוד יותר את היעילות של מערכות אנרגיה סולארית.

צילום של תחנת כוח סולארית רחבת היקף בנגב.
צילום של תחנת כוח סולארית רחבת היקף בנגב.

מסקנה: עתיד זוהר לחברות סולאריות ישראליות

לסיכום, חברות אנרגיה סולארית ישראליות עשו צעדים משמעותיים בפיתוח פתרונות חדשניים לכמה מהאתגרים הדחופים ביותר העומדים בפני התעשייה. מפיתוח פאנלים סולאריים מתקדמים ועד יצירת פתרונות אחסון אנרגיה מתקדמים, חברות ישראליות נמצאות בחזית תעשיית האנרגיה הסולארית העולמית.

למרות האתגרים העומדים בפני האנרגיה הסולארית, אין ספק שהתעשייה עומדת לצמוח בשנים הקרובות. ככל שהעולם עובר למקורות אנרגיה ברי קיימא יותר, סביר להניח שכוח השמש ימלא תפקיד חשוב יותר ויותר בהפעלת עתידנו.

עם שפע השמש וכוח העבודה המיומן שלה, ישראל נמצאת בעמדה טובה לנצל את המגמה הזו ולהתגלה כשחקן מרכזי בשוק האנרגיה הסולארית העולמי. יתרה מכך, ממשלת ישראל הוכיחה מחויבות לתמוך בצמיחה ובפיתוח של תעשיית האנרגיה הסולארית באמצעות מגוון מדיניות ויוזמות.

כשאנחנו מסתכלים לעתיד, ברור שחברות אנרגיה סולארית ישראליות ימשיכו להניע חדשנות ולפרוץ את הגבולות של מה שאפשר בתעשייה. בין אם באמצעות פיתוח טכנולוגיות חדשות, יצירת פאנלים סולאריים יעילים יותר, או מציאת דרכים חדשות לאגירה והפצה של אנרגיה סולארית, העתיד נראה מזהיר עבור חברות סולריות ישראליות.

חברות אנרגיה סולארית בישראל:

חברה מבוסס פרויקטים הכנסה (ILS)
אקו גל כוח 2011 7 15.6 מיליון
זניט סולאר 2008 24 13.2 מיליון
SolarEdge 2006 50 97.8 מיליון
סינרגיה של סולאריס 2009 29 22.4 מיליון

מגזר האנרגיה הסולארית בישראל מראה הבטחה גדולה, עם המשך תמיכה ממשלתית, התקדמות טכנולוגית ושיתוף פעולה בינלאומי שעשויים להניע אותו לגבהים חדשים בשנים הקרובות.

תוכן עניינים

בין החברות המובילות בתחום אנרגיה סולארית בישראל ניתן למנות את חברות כמו סולארק, סוליגו, סולארטק ועוד
סול-ארי היא אחת מהחברות המתמחות בפתרונות אנרגיה סולארית למתחמי ציבור, כמו בתי חולים, בתי ספר ומתחמי ספורט.
חברות אנרגיה סולארית יכולות לשפר את סביבת העבודה על ידי הצעת פתרונות ירוקים ובר ירוק וכן תכניות יצירת עבודה בתחום הסביבה והמחקר והפיתוח.